Frequently Asked Questions (FAQ)

Heb je voldoende ontwerpvrijheid met dit bouwsysteem?

De SIP-panelen worden volgens de ontwerpspecificaties op maat gemaakt. Dit biedt architecten, aannemers en particuliere klanten volop mogelijkheden voor een eigen ontwerp en afwerking. Kingspan TEK is toepasbaar op de meest uiteenlopende ontwerpen en geschikt voor zowel vrijstaande woningen als rijtjeshuizen. Optibouw kan snel toetsen of een ontwerp haalbaar is in het bouwsysteem.

Hoe is een TEK-paneel opgebouwd?

De isolerende sandwichpanelen bestaan uit een binnen- en buitenblad van 15 mm OSB/3 met een isolatiekern van harde polyurethaan. Het bouwsysteem wordt geleverd in twee verschillende diktes: 142 mm of 172 mm. De standaard breedte per paneel is 1220 mm en de lengte ligt tussen de 200 mm en 7400 mm.

Hoe snel staat het casco met Kingspan TEK?

Binnen een week, maar meestal binnen enkele dagen is het casco wind- en waterdicht.

Hoeveel weegt een paneel?

De panelen zijn licht van gewicht en wegen maximaal 24 kg/m2. Hierdoor is dit bouwsysteem ook geschikt voor minder sterke funderingen, de renovatie van een oudere woning, of het realiseren van een extra opbouw.

Is cascobouw met Kingspan TEK goedkoper dan traditionele skeletbouw?

De kosten zijn ongeveer vergelijkbaar. Maar reken je de kortere bouwperiode, kleinere risico’s en het hogere energierendement mee, dan is Kingspan TEK aanzienlijk voordeliger.

Is het bouwsysteem damp-open of dampdicht

Het Kingspan TEK bouwsysteem is een damp-open bouwsysteem. Damp-open betekent dat de waterdamp in de lucht, tijdens het transport door een constructie, weinig weerstand ondervindt van de materiaallagen. Daardoor vindt er een gemakkelijke damptransport plaats.

Kingspan TEK is bedoeld voor gevels. Hoe kan ik de fundering ook energiezuinig maken?

Dat kan met de funderingsvloeren van Hectar. Dit is een funderingssysteem dat bestaat uit een verloren EPS-vloerbekisting met een horizontale vorstrand. Die wordt volgestort met staalvezelbeton. De kruipruimte is daardoor verleden tijd. Met deze funderingsvloer voorkom je koudebruggen en is er veel minder energieverlies. Bijkomend voordeel is dat het systeem naadloos aansluit op het Kingspan TEK-systeem.

Waarom is dit bouwsysteem niet volledig energieneutraal?

Met Kingspan TEK is een woning optimaal energieneutraal. Dat wil zeggen voor ongeveer 95%. De kosten die nodig zijn om de 100% te halen, zijn onevenredig hoog, dus dit is economisch niet interessant.

Welke isolatiewaarde haalt dit bouwsysteem?

Isolatiewaarden van Rc 5.0 of Rc 7.0 worden met gemak behaald in de totale opbouw van de gevel- of dakconstructie. Hogere isolatiewaarden zijn met aanvullende maatregelen makkelijk te bereiken.

Zijn de Kingspan TEK-panelen recyclebaar?

De Kingspan TEK-elementen kunnen hergebruikt worden. Het basismateriaal is ook recyclebaar, maar dan op een lager niveau. Verder voldoet het bouwsysteem aan alle ‘duurzame’ eisen/certificeringen, zoals ISO, DUBOkeur®, Passive House Component en PEFC.

Meer weten over het nieuwe bouwen?

Vertel ons over jouw bouwplannen.